niedziela, 15 lutego 2015

Wegańska czekolada z suszonymi dodatkami

Wegańska czekolada z suszonymi dodatkami



Składnki:

Wegańska czekolada

  • 100 g masła kakaowego
  • 3-4 łyżki ksylitolu bądź syropu z agawy (lub innego słodzidła)
  • 100 g kakao (bio, mocno odtłuszczone)
  • ¼ łyżeczki soli
  • mieszanka suszonych owoców: u mnie maliny, owoce goji i chipsy kokosowe

Można również użyć inne suszone owoce np.: jagody, aronię, białą morwę, żurawinę, rodzynki lub orzechy.


Wykonanie:


Wegańska czekolada
Powoli rozpuścić masło kakaowe w kąpieli wodnej na małym ogniu.

Dodać kakao, słodzidło, sól i dokładnie wymieszać do powstania gładkiej masy.

Przelać do silikonowych foremek na czekoladę/pralinki lub do pojemnika na żywność, ewentualnie na papier do pieczenia.
Wstawić na 30 min. do lodówki.

Jeśli czekolada jest w plastikowym pojemniku, następnie wstawić pojemnik na 10 min. do zamrażalnika (będzie można łatwiej wyciągnąć ją z pojemnika).


Smacznego!



ZASTRZEŻENIE

Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.


Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz