Wegańska czekolada z suszonymi dodatkami
Składnki:
- 100 g masła kakaowego
- 3-4 łyżki ksylitolu bądź syropu z agawy (lub innego słodzidła)
- 100 g kakao (bio, mocno odtłuszczone)
- ¼ łyżeczki soli
- mieszanka suszonych owoców: u mnie maliny, owoce goji i chipsy kokosowe
Można
również użyć inne suszone owoce np.: jagody, aronię, białą
morwę, żurawinę, rodzynki lub orzechy.
Wykonanie:
Dodać
kakao, słodzidło, sól i dokładnie wymieszać do powstania gładkiej masy.
Przelać
do silikonowych foremek na czekoladę/pralinki
lub do pojemnika na żywność, ewentualnie na papier do pieczenia.
Wstawić
na 30 min. do lodówki.
Jeśli
czekolada jest w plastikowym pojemniku, następnie wstawić pojemnik
na 10 min. do zamrażalnika (będzie można łatwiej wyciągnąć ją z pojemnika).
Smacznego!
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz