Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej (u mnie Mehl-Mix hell, Hammermühle, albo np. ryżowej, Mix Patisserie - Mix C, Schär lub innego bezglutenowego miksu do wypieku ciast)
- 100 g ksylitolu
- 1 jajko
- pół łyżeczki suszonej, mielonej wanilii (Sonnentor) lub 1 laska wanilii
- łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g zimnego masła bez laktozy (np. masło klarowane lub margaryna Bio-Alsan)
- 20 ml wiśniówki (u mnie Wódka Żołądkowa czarna wiśnia)
- 250 ml marmolady malinowej (najlepiej własnej roboty, lub ewentualnie eko)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, ksylitol, wanilię, mielone orzechy, cynamon i
goździki.
Wysypać
mieszanką na stolnicę, na środku kopca zrobić wgłębienie, do
którego nalęży dodać jajko i wiśniówkę, na obrzeżach położyć
pokrojone w małe kawałki, zimne masło (margarynę itp.).
Wyrabiać zimnymi rękoma
ciasto, do momentu, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto schłodzić
przez co najmnej godzinę w lodówce.
Wysmarować
tłuszczem okrągłą blachę i obsypać ją bułką tartą. Rozgrzać
piekarnik do 170 stopni.
Wyciągnąć schłodzone ciasto z lodówki. Roywałkować trochę więcej niż połowę ciasta i wyłożyć nim dno i boki formy (boki ok. 1 cm).
Wysmarować ciasto marmoladą.
Resztę
ciasta rozwałkować i wycinać foremką serduszka (lub inne
kształty), które to układamy na wysmarowane marmoladą ciasto.
Żółtko
wymieszać z mlekiem i za pomocą pędzla wysmarować serduszka i
boki ciasta.
Piec
w piekarniku przez około 55-60 min. w
temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz