niedziela, 1 marca 2015

Przeciwzapalna zupa marchewkowo-imbirowo-kokosowa

Przeciwzapalna zupa marchewkowo-imbirowo-kokosowa

wegańska, bez glutenu

Składniki:


  • 500 g marchewki
  • ok. 1 litr wywaru (bulionu) z warzyw
  • kawałek świeżego imbiru u mnie jakieś 5-7 cm
  • 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżeczki kremu kokosowego lub śmietanki kokosowej (zamiennie można użyć mleka kokosowego, ale wtedy ciut więcej)
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka kurkumy (lub pasty kurkumowej przepis tu...Kurkumowe złote mleko)
  • świeżo mielony pieprz do smaku (jeśli używacie kurkumy, a nie pasty, aby aktywować działanie kurkuminu z kurkumy)

do dekoracji:
  • olej z pestek dyni
  • nasiona konopi łuskane



Wykonanie:


Obrać i pokroić marchew i imbir, dodać do bulionu warzywnego, doprawić przyprawą curry, kurkumą i pieprzem, dodać olej kokosowy i gotować wszystko przez jakieś 20 minut, aż marchew będzie miękka. 

Odstawić z ognia, trochę przestudzić i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Ponownie zagotować, dodając powoli krem kokosowy lub mleko kokosowe i dokładnie wymieszać. 

Przed podaniem udekorować. 
U mnie olej z pestek dyni i łuskane nasiona konopi.

Smacznego!

ZASTRZEŻENIE

Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.

 
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz