Przeciwzapalna zupa marchewkowo-imbirowo-kokosowa
wegańska, bez glutenu
Składniki:
- 500 g marchewki
- ok. 1 litr wywaru (bulionu) z warzyw
- kawałek świeżego imbiru u mnie jakieś 5-7 cm
- 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
- 2-3 łyżeczki kremu kokosowego lub śmietanki kokosowej (zamiennie można użyć mleka kokosowego, ale wtedy ciut więcej)
- łyżeczka przyprawy curry
- łyżeczka kurkumy (lub pasty kurkumowej przepis tu...Kurkumowe złote mleko)
- świeżo mielony pieprz do smaku (jeśli używacie kurkumy, a nie pasty, aby aktywować działanie kurkuminu z kurkumy)
do
dekoracji:
- olej z pestek dyni
- nasiona konopi łuskane
Wykonanie:
Obrać
i pokroić marchew i imbir, dodać do bulionu warzywnego, doprawić
przyprawą curry, kurkumą i pieprzem, dodać olej kokosowy i
gotować wszystko przez jakieś 20 minut, aż marchew będzie miękka.
Odstawić z ognia, trochę przestudzić i zmiksować za pomocą
blendera na gładką masę. Ponownie zagotować, dodając powoli krem
kokosowy lub mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem
udekorować.
U mnie olej z pestek dyni i łuskane nasiona konopi.
Smacznego!
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz