Przyczyna
choroby Hashimoto jest nie do końca znana, przypuszcza się, iż może być ona
wynikiem przewlekłego stanu zapalnego tarczycy. Spotkać można się także z
opinią, że wywołana może być ona ciężkim stresem, czy zbyt dużą ilością jodu w
diecie.
W chorobie Hashimoto należy unikać
nadmiaru jodu, bowiem część ekspertów uważa, że nadmiar tego pierwiastka może
się przyczynić do wywołania tej choroby.
W związku z tym, jednym z głównych zaleceń diety jest tutaj unikanie nadmiaru jodu. Zrezygnować należy zatem z przyjmowania preparatów witaminowo - mineralnych, które są źródłem jodu. Nie korzystnie też działać może sięganie po sól jodowaną czy duże ilości ryb i owoców morza.
W związku z tym, jednym z głównych zaleceń diety jest tutaj unikanie nadmiaru jodu. Zrezygnować należy zatem z przyjmowania preparatów witaminowo - mineralnych, które są źródłem jodu. Nie korzystnie też działać może sięganie po sól jodowaną czy duże ilości ryb i owoców morza.
Poniej przedstawiam Wam wykaz środków spożywczych z niską zawartością jodu. Kolejne tabele zawartości jodu są w przygotowaniu.
Środki
spożywcze z niską zawartością jodu 0-10 µg/100g
Zawartość
jodu w 100 g środków spożywczych
|
|
9-10 µg
|
orzechy
nerkowca, smalec wieprzowy, arbuz (2004: 1 µg)
|
8-9 µg
|
mleko skondensowane 10%,
por
|
7-8 µg
|
jęczmień
(łuskany, w całości), owies (łuskany, całe ziarno, chrzan, ,zyto, szparagi,
białe buraki
|
6-7 µg
|
flądra,
żelatyna, białko jaja kurzego, mleko skondensowene 7,5%, ziarno soji,
pszenica (pełne ziarno)
|
5-6 µg
|
Ser Edamski
(30% tłuszczu), piżmian jadalny, mięso wołowe (1991), ser topiony, czekolada
(pełnomleczna i bezmleczna), semolina
|
4-5 µg
|
węgorz
(świeży i wędzony), ser Edamski (45% tłuszczu.), groszek zielony (świeży),
jarmużl,płatki owsiane, mąka owsiana, żurawina, szczypior, mięso wieprzowe
(1991)
|
3-4 µg
|
okoń,
drożdże piwne, makaron jajeczny, pstrąg,, kaczka, maliny, jogurt (niezależnie
od zawartości tłuszczu), kawa, kakao sproszkowane, mleko (1,5%, UHT), pasternak,
pietruszka, kurki, brzoskwinia, ser biały ((niezależnie od zawartości tłuszczu),),
brukiew, borowik, orzech laskowy, kukurydza słodka, suchary
|
2-3 µg
|
morela
(suszona), babaty, mąka gryczana, endywia, groszek zielony (z puszki),
truskawka, ogórek, kasza jaglana, mięso jagnięce (1989), ziemniaki, czosnek,
kukurydza, ryż, rabarbar, czerwona kapusta, śmietana (słodka i kwaśna), fasolka
szparagowa, korzeń selera, przecier pomidorowy, biała kapusta, kapusta włoska,
cukinia
|
1-2 µg
|
banan,
fasola (biała, suszona), figa (świeża), grejpfrut, baranina, orzech
laskowy, melon, karp, orzech kokosowy, sałata głowiasta, dynia, migdały
(słodkie), mango, marchew, sliwki, rzodkiew, ryż (biały), szpinak (z puszki),
czereśnie, pomidory, arbuy, cytryna, cebula
|
Źródło: Souci Fachmann Kraut
Datenbank, www.sfk-online.net, 2002
Źródło: Der kleine Souci Fachmann Kraut, 2004
Źródło: Der kleine Souci Fachmann Kraut, 2004
Tłumaczenie: Hashimoto-Polska
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz