Orzechy brazylijskie |
Orzech brazylijski
(łac. Bertholletia excelsa)
Orzechy brazylijskie to jedne
z moich ulubionych orzechów. Już od dłuższego czasu przymierzałam się aby o nich napisać.
Są naprawdę bardzo smaczne – coś pomiędzy migdałami, a orzechami laskowymi.
Łagodny smak i ciekawą konsystencję zawdzięczają dużej ilości tłuszczy i małej
zawartości tanin.
No ale przede wszystkim
orzechy brazylijskie to skarbnica minerałów a szczególnie selenu, który
odgrywa istotną rolę w łagodzeniu przebiegu zapalenia tarczycy hashimoto.
Już 2 orzechy dziennie
wystarczą aby pokryć zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek u dorosłego
człowieka. Jaką rolę odgrywa selen w naszym organizmie?
Jest to przede wszystkim bardzo silny
przeciwutleniacz. Chroni nas przed powstawaniem komórek nowotworowych.
Orzechy brazylijskie to
również cenne źródło dobrych, nienasyconych tłuszczów, witaminy E oraz cynku.
Orzechy brazylijskie są
bogatym źródłem selenu. Zawdzięczają to wysuszonej słońcem amazońskiej glebie,
która występuje w obszarze, w którym rosną.
100 Gram orzechów brazylijskich zawiera aż ponad 1900 mcg selenu(zalecana
dawka dzienna to 55 mcg).
Selen jest podobnie jak witamina E ważnym przeciwutleniaczem. Orzechy
brazylijskie zawierają także witaminę E (przeciwutleniacz zapobiegający
degradacji komórek). Dlatego uznano je za naturalny produkt zastępujący
suplementację farmakologiczną selenu.
Oprócz tego orzechy te zawierają sporo
fosforu, ważnego w utrzymaniu dobrej kondycji zębów i kości.
Spożywanie orzechów
brazylijskich poprawia odporność organizmu oraz korzystnie wpływa na pracę
układu sercowo-naczyniowego. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach obniża
poziom złego cholesterolu i nadciśnienie tętnicze. Orzechy brazylijskie polecane są po zabiegach
operacyjnych i w oparzeniach w celu regeneracji naskórka. W kosmetykach
najczęściej używa się oleju wytłaczanego z orzechów orzesznicy wyniosłej, który
zawiera kwas oleinowy w stężeniu 51%. Działa on ochronnie na skórę suchą i
zapobiega utracie wody.
Orzechy Brazilijskie
występują głównie w Brazylii, Paragwaju, Boliwii, Peru i Wenezueli.
To moje ulubione orzechy brazylijskie z upraw ekologicznych (Fair Trade - Sprawiedliwy Handel). |
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
Ciekawy opis orzechów brazylijskich z tym, że jedna rzecz mnie dziwi, jedni piszą, że w jednym orzechu mieści się aż 160% dziennego zapotrzebowania na selen, u Ciebie zaś widzę, że spożycie już 2ch orzechów posiada taką normę. Czyli byłoby to z innego opisu 320% czyli aż o 220% za dużo!
OdpowiedzUsuńPodobno orzechy dobrze jest jeść jeśli ma się problemy z kiepskiej jakości nasieniem. W to jednak jestem w stanie uwierzyć, gdyż poświęcone są ku temu szereg licznych badań laboratoryjnych.
Zapraszam do mnie: http://www.cosdlazdrowia.pl/product/orzechy-brazylijskie-100g-cosdlazdrowia-75
Dziękuję za komentarz. Faktem jest, że niełatwo znależć rzetelne informacje. co do zawartości selenu w orzechach brazyljskich.
OdpowiedzUsuńInformacje znalazłam tu:
http://lebensmittel-warenkunde.de/lebensmittel/fette-oele/samen-nuesse/paranuss.html
(patrz w punkcie: Inhaltsstoffe der Paranuss: "Anteil der Inhaltsstoffe der Paranuss : Wasser (3,5 g), Proteine (14,3 g), Zucker (2,3 g), Stärke (0,25 g), Ballaststoffe (7,5 g), Fette (66,4 g), gesättigte Fettsäure (15,1 g), ungesättigte Fettsäure (25,5 g), mehrfach ungesättigte Fettsäure (20,6 g), Natrium (3 mg), Magnesium (376 g), Phosphor (725 g), Kalium (655 mg), Kalzium (160 mg), Eisen (2,4 mg),
Selen (1917 mg),
Vitamin C (0,7 mg), B6 (0,1 mg), E (5,7 mg)."
W innym źródle http://www.nucis.de/25-beitraege/beitraege-2013/182-eine-paranuss-am-tag-zur-reduktion-des-kardiovaskulaeren-risikos-bei-uebergewichtigen
znalazłam:
"Zawartość selenu w orzechach brazylijskich różni się w zależności od miejsca pochodzenia, w tym badaniu średnia zawartość selenu w jednym orzechu wyniosła (58,1 ± 3,0 µg/g). "Der Selengehalt von Paranüssen kann je nach Herkunftsort stark variieren und lag bei dieser Studie bei ungefähr 290 µg je Paranuss (58,1 ± 3,0 µg/g)."
Twój komentarz skłonił mnie do zważenia jednego orzecha (ważył średnio 2-3 gr - posiadam wagę kuchenną, a nie aptekarską, więc nie ręcze za dokładność), co po przeliczeniu 100 gr-1900µg/g selenu, daje na orzech (38 µg selenu- 2 gr, 57 µg selenu - 3 gr). Zgadzało by się to zatem z obiema źródłami, które podałam. (Oczywiście bez aptekarskiej dokładności).
Pozdrawiam.