Błyskawiczne ciasto "filżankowe z mikrofalówki"(bezglutenowe, bezmleczne, z opcją low carb)
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 25 gr ciemnej czekolady min. 75% kakao
- 1 jajko
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki śmietanki migdałowej lub kokosowej
- 1-2 łyżki kawałków czekolady ( u mnie te...http://www.glutenfrei-supermarkt.de/Choco+Chunks+Zartbitter+RUF.htm)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub kameinia winnego
- słodzidło wg.uznania (uwaga ze słodzidłem przepis nie jest low carb)
Wykonanie:
Olej
kokosowy i czekoladę rozpuścic w mikrofali (ok. 1 min)
Wymieszać
mielone migdały z proszkiem do pieczenia, śmietanką migdałową,
jajkiem i kawałkami czekolady
Dodać
roztopioną wcześniej masę (olej kokosowy z czekoladą).
Wszystko wymieszać, przełożyć
do filiżanek, których można używać w mikrolalówce i pieć ok
2-2,5 min. (mikrofala o mocy 800 watt).
Wyjąć
z mikrofali (uwaga gorące filiżanki), przełożyć na
tależyk/kratkę
do ostygnięcia.
Gotowe!
Smacznego!
ZASTRZEŻENIE
Treści zamieszczone na tym blogu mają wyłącznie charakter informacyjno - edukacyjny i w żadnym razie nie mogą być traktowane jako forma konsultacji lekarskiej, terapeutycznej itp.
Wiadomości podane tutaj nie mogą zastąpić opinii lekarza !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz