Świąteczne ciasteczka z okienkiem
(bez glutenu, bez mleka/bez laktozy,
bez soi, bez cukru)
Składniki:
- 300 gr. margaryny ( u mnie Bio Alsan – bez mleka) lub masła bez laktozy
- 150 gr. ksylitolu lub innego słodzidła (drobno zmielonego a'la cukier puder)
- pół łyżeczki zmielonej laski wanili (lub około 1 laska wanilii)
- 2 jajka
- 2 białka
- 500 gr. bezglutenowej mąki (np. Schär Mix C) (u mnie mąka ryżowa 200 gr., mąka kukurydziana 100 gr., mąka kokosowa 100 gr. 100 gram mąki gryczanej, 8 płaskich łyżeczek gumy guar)
- 60 gr. zmielonych na mąke migdałów
- 1 łyżeczka łupin babki jajowatej (Plantago Psyllium/ovata)
- Marmolada do deacji ciasteczek (u mnie morelowa i malinowa)
- zmielony na cukier puder ksylitol do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę(masło) ubijać
z ksylitolem i wanilią przez około 10 min.
Dodać jajka i białka
jajek, ubijać przez kolejne 10 min.
Mąkę (miks mąk)
wymieszać z łupinami babki jajowatej i dodać do wcześniej
zmiksowanej masy.
Wymieszać wszystko razem.
Następnie przełożyć ciasto na obsypaną mąką folię spożywczą
i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto
(grubość ok. 2 mm) na obsypanej mąka stolnicy.
Wycinać ciastka
(jednakową ilość ciastek „z okienkiem”
jak i bez).
Piec
w piekarniku w około 175° przez
10-12 minut.
Upieczone
ciastka „z okienkiem”
wyłożyć na papier i obsypać zmielonym
na ukier puder ksylitolem.
Ciastka
bez dziurka posmarować marmoladą po czym położyć na nie obsypane
ksylitolem ciastka „z okienkiem” .
Przygotowanie:
ok. 60 min.
Czas
chłodzenia ok. 60 min.
Czas
pieczenia ok. 10-12 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz